„Președintele României,
Dorind a răsplăti meritele Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș Baia Mare,
în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale și a răspândirii valorilor culturale românești, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, conferă Medalia Aniversară << Centenarul Marii Uniri >>”.
Acesta este textul Decretului nr. 210 din 25 martie 2020, semnat de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis.
Vineri, 6 noiembrie, Președintele României a înmânat distincția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, reprezentat de directorul Viorel Rusu, în ambianța Casei Memoriale „George Pop de Băsești”, recent restaurată și reintrată acum în circuitul cultural și turistic.
În alocuțiunea sa, președintele României, Klaus-Werner Iohannis a considerat momentul „potrivit pentru a acorda o medalie aniversară Muzeului Județean de Istorie și Arheologie pentru contribuția la păstrarea moștenirii istorice și a mesajului patriotic al marelui unionist, prin eforturile de restaurare a casei memoriale George Pop de Băsești”.

Ionel Bogdan, Președintele Consiliului Județean Maramureș, instituție care coordonează activitatea Muzeului, a afirmat cu acest prilej că „mesajul de credință, de unitate, pe care George Pop de Băsești l-a transmis generațiilor noastre dorim să îl ducem mai departe”.
Directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Viorel Rusu, a mulțumit președintelui României pentru conferirea distincției, subliniind că în acest mod a fost apreciată „munca desfășurată de specialiștii muzeului pentru păstrarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural și a identității noastre naționale ”.
Acesta a mai afirmat că, „înmânarea distincției aici, în ambianța Casei memoriale <<George Pop de Băsești>>, recent restaurată, simbol al perenității valorilor autentice românești și europene are o încărcătură deosebită și valențe care ne onorează și ne obligă să continuăm pe drumul drept al crezurilor pe care le-a avut marele nostru înaintaș, astfel încât acestea să capete consistența necesară în societatea românească de azi și de mâine”.