Ziua de azi a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca fiind Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeii.
De-a lungul istoriei umanității statusul și rolul femeii în societate au fost într-o continuă schimbare. De la perioade istorice și societăți în care femeia era privită precum un accesoriu, care trecea de sub dominația tatălui sub cea a soțului, al cărei rol era strict de a procrea și de a educa copiii și care avea datoria de a fi supusă, s-a ajuns la o epocă în care femeia este prezență alături de bărbat în orice domeniu.
La nivel social inegalitățile dintre sexe, discriminarea de gen s-a estompat considerabil. Însă în intimitatea familie, oare lucrurile stau la fel?
Din păcate statisticile arată că în continuare majoritatea victimelor violenței în familie sunt femei, soții agresate de soți sau partenerii lor de viață, tinere ucise de iubiți, fete umilite de tați, care preferă să fugă de acasă și să trăiască în case de tip familial decât să mai îndure abuzurile acestora.
În județul Maramureș de la începutul anului până în luna octombrie inclusiv polițiștii au intervenit în 463 de familii pentru a aplana conflictele dintre membrii acestora. Peste 73% dintre cazurile de violenţă reclamate s-au petrecut în intimitatea căminului. În funcție de mediul de rezidență mai bine de jumătate (58%) s-au petrecut în mediul urban. Iar în ceea ce privește victimele, 84% au fost persoane de sex feminin, nouă dintre acestea au fost minore. Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul familiilor în care a intervenit poliția a crescut cu 76 de cazuri.
S-au înființat instituții, organizații nonguvernamentale care să vină în sprijinul victimelor violenței în familie și de gen. S-au derulat campanii preventive, proiecte, au fost concepute materiale cu informații utile pentru victimele violenței în familie, recent s-a dezvoltat chiar și o aplicație pentru telefonul mobil care să vină în sprijinul lor și totuși abuzurile în familii continuă să existe, iar sesizările sunt în creștere.
O soluție pentru diminuarea acestor drame este educația (schimbarea mentalității, netolerarea violenței) coroborată cu pedepse foarte dure pentru agresori.