Fondul Proprietatea (FP) s-a clasat pe prima poziţie în topul celor mai tranzacţionate acţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în cei zece ani de la listarea pe piaţa locală de capital, şi a atras peste 1,8 miliarde de dolari sub formă de noi investiţii străine de portofoliu în România, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES de administratorul FP, Franklin Templeton.
Potrivit sursei citate, în perioada 2011 – 2020, Fondul a ocupat locul cinci in clasamentul celor mai mari companii cotate pe BVB, ceea ce reprezintă aproape 7% din capitalizarea totală a pieţei.
De asemenea, în ultimii zece ani, s-au atras peste 1,8 miliarde de dolari sub formă de noi investiţii străine de portofoliu în România şi s-a sporit semnificativ vizibilitatea României în rândul investitorilor internaţionali ce au active în administrare de miliarde de dolari, organizând 22 de conferinţe Investor Day în România, Londra şi New York, participând la 115 road-show-uri şi 131 de conferinţe pentru investitori.
În plus, FP a introdus pentru prima dată noi instrumente pe bursa locală: programe de răscumpărare de acţiuni (2011), oferte publice de răscumpărare (2013) şi oferte de plasamente private accelerate (2013), care ulterior au devenit populare printre emitenţii locali. Totodată, compania a propus primul program de tipul „stock option plan” într-o companie majoritară de stat, Transelectrica (2014), la acel moment parte a portofoliului Fondului.
Pe parcursul perioadei analizate, tranzacţiile efectuate de Fond au reprezentat 40% (1,1 miliarde de dolari) din valoarea totală a tranzacţiilor speciale şi au inclus: plasamentul privat accelerat Transgaz (2013), plasamentul privat accelerat Transelectrica (2014), plasamentele private accelerate Romgaz (2014, 2015, 2016), plasamentele private accelerate Petrom (2013, 2016, 2017, 2020) şi plasamentul privat accelerat Conpet (2014).
În acelaşi timp, peste un sfert dintre tranzacţiile (25,2%) cu acţiuni de la BVB au fost realizate cu acţiuni FP, iar volumul tranzacţiilor cu aceste acţiuni a reprezentat 35% din volumul total de acţiuni tranzacţionate pe piaţa locală de capital, în perioada 2011 – 2020.
„Salut în mod special angajamentul, devotamentul şi ingeniozitatea echipei noastre din Bucureşti, care a făcut faţă numeroaselor provocări cu tenacitate şi determinare. Accelerarea schimbărilor pozitive în rândul companiilor din portofoliul Fondului a deblocat o valoare semnificativă în ultimul deceniu. A fost o experienţă plină de satisfacţii, în care echipa a inovat, a deschis drumuri noi şi a contribuit semnificativ la progresul pieţei de capital locale. Mulţumim tuturor partenerilor noştri pentru colaborarea şi sprijinul remarcabil oferit de-a lungul anilor. Privim viitorul cu entuziasm, optimism şi încrederea că vom înregistra în continuare reuşite în România”, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments Romania şi Manager de Portofoliu Fondul Proprietatea.
Retrospectiva activităţii FP arată că, în intervalul de analiză, a înregistrat cel mai ridicat preţ al acţiunii din toate timpurile (de 1,53 lei/acţiune) şi cel mai mic discount la tranzacţionare faţă de VAN pe acţiune, de 5%. Mai mult, a generat o rentabilitate totală pentru acţionari de peste 350% în lei şi de 128% pentru GDR, în timp ce performanţa cumulată a VAN a fost de 141,7%.
În acelaşi context, FP a efectuat distribuţii semnificative către acţionari în valoare de 3,7 miliarde de dolari (13,8 miliarde de lei) şi a finalizat 11 programe de răscumpărare. În prezent, se continuă cu cel de-al 12-lea program de acest tip, răscumpărând în total 7,37 miliarde de acţiuni proprii, echivalentul a 53,5% din numărul total de acţiuni emise la sfârşitul lunii ianuarie 2011.
„Fondul este pregătit să sprijine listarea companiilor de stat în viitorul apropiat, contribuind la proces cu o parte din acţiunile pe care le deţine în companiile candidate la IPO-uri, cum ar fi Hidroelectrica. Listările aşteptate din partea Guvernului României, sprijinite de Fondul Proprietatea, pot fi un catalizator imens pentru atragerea mai multor investitori în România, contribuind la îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi transparenţei. Aceasta este soluţia necesară pentru deblocarea pe deplin a potenţialului pieţei de capital din România şi obţinerea promovării la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, ajutând, în acelaşi timp, la procesul de redresare a ţării după impactul pandemiei”, se arată în comunicatul citat.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.
Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţii realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti.
FP se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market London Stock Exchange prin intermediul certificatelor de depozit („GDR-uri”) la data de 29 aprilie 2015.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a organizat, luni, o conferinţă de presă cu ocazia a zece ani de la listarea FP pe Bursa de la Bucureşti.