No menu items!
9.7 C
Baia Mare
vineri, mai 2, 2025

Simpozion „Cities’ COVID Mitigation Mapping” Cartografierea ca instrument de atenuare a impactului COVID – 19

Alte Știri

spot_img

Consiliul Județean Maramureș a participat, în perioada 22-25 iunie 2021, la simpozionul virtual Cities’ COVID Mitigation Mapping program (C2M2), organizat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și găzduit de Universitatea Harvard în parteneriat cu Asociația Geografilor Americani. Această inițiativă a pornit de la necesitatea de a afla ce relevă datele spațiale și cartografierea participativă despre consecințele globale ale pandemiei COVID-19 asupra vieților și mijloacelor de trai ale omenirii. Experții internaționali subliniază necesitatea de a lucra în fruntea monitorizării pandemiei, analizând datele existente despre economiile locale și impactul social al condițiilor impuse de pandemie.Pandemia COVID-19 s-a răspândit rapid în întreaga lume, afectând sănătatea publică și având efecte colaterale asupra variilor aspecte ale vieții umane. Provocările generate de COVID-19 se extind mult dincolo de boală, incluzând perturbarea economiei globale și a relațiilor socio-economice locale. Pe fondul pandemiei, multe populații vulnerabile din întreaga lume se confruntă cu o complexificare a provocările existente, cum ar fi sărăcia, nesiguranța alimentară, obstrucționarea mobilității sociale, economice și a forței de muncă, limitarea accesului la educație, creșterea ratei șomajului și a incidenței violenței domestice. Înțelegerea acestor efecte de ordinul doi este fundamentală pentru autoritățile mandatate să răspundă nevoilor societății civile, să atenueze efectele negative generate de pandemie și să consolideze soluții punctule la provocările crescânde manifestate în economie, sănătate, educație și viața socială în general.

Impacturile de ordinul doi au repercusiuni specifice și rezultate tangibile care derivă din măsurile adoptate în reacție la pandemie, mai degrabă decât din virusul în sine. Multe dintre acestea au caracteristici spațiale care pot să fie cartografiate și analizate. Identificarea spațială a impactului de ordin doi expune locațiile distribuției inechitabile a elementelor de bază precum servicii, populații vulnerabile nou apărute, schimbarea tiparelor de mobilitate, migrație și, nu în ultimul rând, a interacțiunii sociale și dinamicilor familiale. Scopul acestui program este de a crește capacitatea de a înțelege distribuția resurselor în teritoriu și lacunele existente, cu precădere raportat la grupurile vulnerabile.

Scara mondială a impactului COVID-19 de ordinul doi a devenit evidentă, cauzând o criză economică globală care afectează toate aspectele societății și exacerbează condițiile cronice de insecuritate alimentară, acces limitat la serviciile de sănătate și educație, pierderea locului de muncă sau a surselor de venit etc. Această criză pandemică mărește inechitățile fundamentale din societate creând necesitatea adoptării unor măsuri de planificare și adaptare la impactul COVID-19 pe termen lung. Aceste implicații evidențiază necesitatea generării unor seturi de date robuste care să permită urmărirea impactului virusului, identificarea populațiilor vulnerabile și monitorizarea planurilor de atenuare a efectelor colaterale care să integreze informații din diverse surse și să permită analize la scări multiple.

Programul Cities’ COVID Mitigation Mapping program (C2M2) se bazează pe rețelele globale de experți geospațiali pentru a analiza impactul de ordinul doi al COVID-19. Explorarea geospațială a datelor și analizarea rezultatelor are capacitatea de a informa un proces decizional bazat pe date și, în consecință, capabil de a contempla nevoile critice a societăților aflate în curs de adaptare la condițiile impuse de strategiile pandemice. De asemenea, un aspect prioritar îl constituie înțelegerea modului în care pandemia influențează nevoia de informații, schimbul de date, și criteriile de sustenabilitate pentru proiecte și parteneriate durabile. În vederea atingerii acestor obiective, au fost analizate seturi de date provenite din orașe campion și s-a luat în considerare rolul științei în definirea și deschierea fenomenului, precum și importanța evaluării rezultatelor analizelor geospațiale în fundamentarea procesului de luare a deciziilor la nivel politic și administrativ. Scopul acestui dialog la nivel internațional este crearea unei rețele de experți geospațiali, factori de decizie politică și finanțatori care să dezvolte o serie de strategii pe baza lecțiilor învățate din pandemia COVID-19.

Proiectele C2M2 construiesc și consolidează capacitatea locală de a utiliza date deschise (open data) și tehnologii geospațiale, de a încheia parteneriatele internaționale și de a crea noi date și analize pentru a informa procesul de luare a deciziilor. Programul C2M2 este un set global de proiecte create cu scopul de a întări capacitatea de a dezvolta strategii de atenuare a impactului de ordinul doi al pandemiei COVID-19, prin intermediul unor abordări geospațiale, folosind cartografierea ca mijloc de combatere a efectelor pandemiei. Valorificarea expertizei regionale în dezvoltarea geospațială și comunitară, conferă județului Maramureș posibilitatea de a planifica, într-un mod cât mai riguros, atenuarea impactului COVID-19 de ordinul doi și prevenirea ulterioarelor consecințe nefaste ale pandemiei.

www.cjmaramures.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri