No menu items!
11.7 C
Baia Mare
vineri, mai 2, 2025

Grindeanu: Marți după-amiază se va da drumul la lotul 2 Sebeş – Turda

Alte Știri

spot_img

Turda se va da în circulaţie marţi după-amiază, cu restricţii pe un singur kilometru, unde traficul se va desfăşura pe o singură bandă, a anunţat, luni, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

„Aşa cum v-am spus vineri, am fost să verific ce se întâmplă pe lotul 2 Sebeş – Turda. Azi de dimineaţă i-am chemat la minister pe cei care se ocupă direct şi care sunt beneficiarii – şi anume CNAIR – şi având în vedere că mai sunt câteva lucruri minore care pot fi terminate până mâine, odată cu finalizarea acestor lucrări, mâine după masă se va da drumul la lotul 2 Sebeş – Turda, cu restricţiile pe care le-am anunţat inclusiv de vineri, şi anume acel kilometru unde va fi circulaţia pe o singură bandă. Vreau ca aceste lucruri să se desfăşoare normal. Domnul director Pistol vă anunţ că, odată terminată acea să zicem predare – primire sau dare în circulaţie, lucrurile trebuie să se desfăşoare normal, cum trebuie şi de acum încolo. Fără festivisme, fără tăieri de panglici, fără chestiuni care nu-şi au locul, pentru că nu e loc de festivism. Datoria statului faţă de cetăţeni este una mare, de 30 de ani. Am făcut lucrul acesta pe repede-înainte, pentru că exista riscul să mai stăm 3-4-5-6 zile cu lucrările terminate şi nefolosit acel tronson”, a spus Grindeanu, într-o conferinţă de presă.

Acesta a dat asigurări că s-au luat toate măsurile de siguranţă pentru darea în trafic a acestui lot.

„Am verificat personal, am luat toate măsurile de siguranţă şi am discutat cu colegii din minister. Imediat cum sunt finalizate ultimele (lucrări – n. r.), care sunt minore şi pot fi făcute până mâine, acest tronson va fi dat în circulaţie, astfel încât de la Sebeş la Cluj să se poată circula în regim de autostradă, cu acele restricţii”, a adăugat ministrul.

Totodată, şeful de la Transporturi a subliniat că trebuie urmărite toate proiectele deja începute, fie că este vorba de rutier sau de feroviar.

„Avem foarte multe proiecte, fie că vorbim de rutier, fie că vorbim de feroviar şi măcar pe acestea să le urmărim să se întâmple aşa cum trebuie. S-au desenat foarte multe lucruri în aceşti 30 de ani. S-au făcut trasee, s-au dat bani foarte mulţi pe studii, unii dintre ei au rămas daţi, fără finalizare. Sunt un utilizator al drumurilor patriei. Inclusiv în acest weekend am parcurs Valea Oltului la volan şi ştiu necesitatea de a avea aceste autostrăzi care să lege provinciile istorice, fie că vorbim de Moldova spre Transilvania, unde sunt mai multe variante care sunt prinse în următoarea decadă, fie că vorbim de PNRR, fie că vorbim de viitorul exerciţiu bugetar, fie că vorbim de ce v-am spus mai devreme, şi anume Valea Oltului, unde se lucrează în acest moment la acel tronson Sibiu-Boiţa. Eu am toată convingerea că la anul vom da drumul la ceea ce înseamnă licitaţie şi la toate etapele care trebuie parcurse pentru loturile 2 şi 3 de pe acea bucată. Sunt lucruri pe care trebuie să le facem mai mult decât să le povestim şi ăsta e rostul nostru aici şi sper ca împreună cu echipa de aici mai mult să facem decât să povestim”, a susţinut oficialul.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a transmis, luni, într-un comunicat de presă, că marţi, 30 noiembrie 2021, deschide circulaţia pe lotul 2 din Autostrada Sebeş – Turda, conform Planului de Management de Trafic aprobat de către CNAIR şi IGPR.

„Menţionăm că traficul va rămâne restricţionat pe o bandă pe sens, pe o distanţă de 1,5 km, până în luna aprilie-mai 2022. În zona Dealului Oiejdea, unde au apărut alunecări de teren, una dintre căi nu este încă finalizată. Ca atare, pe acest sector – de 1,5 km – se va circula în ambele sensuri, dar pe o singură cale, în regim de Drum Naţional. Situaţia a impus limitarea vitezei la 60 km/h în zona respectivă, dar şi limitarea la 100 de km/h pe restul lotului 2. Constructorul va trebui să monteze toate elementele de siguranţă şi să semnalizeze prin marcaje provizorii zonele unde acestea nu sunt definitivate. Pentru că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi CNAIR pun pe primul loc interesul public au luat decizia deschiderii circulaţiei anul acesta, dar cu restricţiile impuse de situaţia din teren”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, deschiderea circulaţiei nu va însemna că antreprenorul va fi scutit de finalizarea tuturor lucrărilor, aşa cum prevede contractul. Deşi se află în întârziere, antreprenorul şi-a asumat că încheie toate lucrările, până în aprilie 2022.

Contractul pentru lotul 2 al A10 (Sebeş-Turda) a fost semnat în noiembrie 2014, cu Asocierea Aktor SA – SC Euroconstruct Trading SRL şi avea iniţial ca termen de finalizare a lucrărilor luna octombrie 2016.

La momentul semnării, valoarea contractului era de aproximativ 550 de milioane de lei, fără TVA. În atribuţiile Asocierii intra, conform contractului, inclusiv elaborarea Proiectului Tehnic, în baza căruia urma să se construiască acest sector de autostradă. Însă, chiar propriul proiect a început să creeze probleme Antreprenorului, care a intrat într-o cascadă de întârzieri. Astfel, o lucrare care ar fi trebuit să dureze 2 ani, a ajuns să dureze peste 7 ani şi aceasta în condiţiile în care pe toate celelalte trei loturi ale A10 se circulă deja, pe primele două încă din vara anului 2018.

„Nici acum nu se poate vorbi despre recepţia lucrării, ci doar despre deschiderea circulaţiei, între Alba Iulia Nord şi Aiud, unde se află cei aproximativ 24 de km ai lotului 2, nefinalizat în totalitate, din cei 70 de km ai A10”, precizează MTI. www.agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri