Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, convorbiri cu preşedintele Republicii Singapore, Halimah Yacob, despre dinamizarea relaţiilor bilaterale, în special în plan economic-investiţional.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a evidenţiat obiectivul României de a creşte nivelul relaţiei bilaterale cu Republica Singapore şi de a marca o nouă etapă de dezvoltare. De asemenea, preşedintele Iohannis a evocat un set de obiective comune urmărite de ambii preşedinţi, precum politicile de incluziune, dezvoltarea economică şi socială, precum şi tranziţia verde.
Cei doi şefi de stat au discutat cu privire la rezultatele iniţiativelor şi acţiunilor derulate în scopul promovării societăţii informaţionale şi securităţii cibernetice, a educaţiei, a egalităţii de gen, a acţiunii pentru climă şi a tranziţiei energetice verzi.
Preşedintele Iohannis a exprimat interesul special pentru dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional, arată Administraţia Prezidenţială. În context, şeful statului a subliniat obiectivul României de atragere a investiţiilor singaporeze, arătând că ţara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore. El a menţionat că România vizează aprofundarea şi amplificarea acestui palier de colaborare, prin iniţierea de noi proiecte bilaterale.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat expertiza României în securitate cibernetică, făcând referire şi la faptul că la Bucureşti se află sediul Centrului European de Competenţe în domeniul securităţii cibernetice.
Şeful statului a prezentat obiectivele de interconectare ale Iniţiativei celor Trei Mări şi a menţionat că va găzdui, în acest an, la Bucureşti, Summitul acestei platforme, alături de Forumul de Afaceri. El a pledat pentru participarea reprezentanţilor mediului de afaceri din Singapore în cadrul proiectelor prioritare de interconectare din cadrul Iniţiativei.
Preşedintele Klaus Iohannis a evocat, pe fondul consecinţelor globale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul consistent şi multidimensional al României pentru Ucraina şi solidaritatea faţă de cetăţenii ucraineni, încă din primele zile ale conflictului. El a prezentat implicarea puternică a ţării noastre în asigurarea securităţii alimentare globale prin sprijinirea tranzitului grânelor şi a produselor agricole ucrainene către consumatorii vulnerabili din întreaga lume. www.agerpres.ro