Preţul grâului pe piaţa internă ar putea creşte către sfârşitul lunii ianuarie 2021, dacă se vor se majora exporturile de grâu, şi atunci vom putea avea probleme deoarece vom rămâne cu mai puţin grâu pentru consumul intern de pâine, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.
„Preţul grâului în ultima perioadă a înregistrat o stagnare. El a crescut cu circa 35% faţă de iulie şi estimăm că va fi la acelaşi nivel până către sfârşitul lunii ianuarie, după care, dacă exportul de grâu va fi dat mai mult decât până acum, probabil că preţul grâului pentru piaţa internă va creşte deoarece rămâne mai puţin grâu pentru consumul de pâine. Bineînţeles că piaţa va spune totul, dar analizând economic aşa se va întâmpla: dacă va creşte exportul vom avea probleme pe piaţa internă”, a subliniat Aurel Popescu.
Şeful ROMPAN a transmis consumatorilor să aibă încredere în produsele româneşti şi a dat asigurări că pâinea românească este de calitate şi sigură din punct de vedere alimentar.
„Nouă ni se spune minerii în alb, brutarii aşa au fost dintotdeauna categorisiţi. Ei lucrează şi pe ploaie şi pe vânt şi când e sărbătoare, iar eforturile noastre sunt deosebite pentru a da pâine de calitate şi sigură din punct de vedere alimentar. Toate prostiile care au apărut în ultimul timp că pâinea proaspătă trebuie ambalată au fost nişte chestiuni ale unor firme care au interese: ori să aducă pâine din afară, ori să îşi vândă pâinea lor ambalată ca atare. Vreau să asigur toţi consumatorii, să asigur pe toată lumea că pâinea noastră românească este o pâine bună din punct de vedere al gustului, aromei, din punct de vedere al prezentării şi cred că trebuie să avem încredere în produsele româneşti”, a subliniat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.
În prezent, pe piaţa de morărit şi panificaţie, sunt active în jur de 4.500 de firme, iar ROMPAN, prima asociaţie constituită în România în 1990, cuprinde peste 300 de societăţi din toate domeniile din industrie, cota de piaţă fiind de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.
Potrivit datelor ROMPAN, consumul de pâine în România a scăzut în ultimul deceniu, de la 92 kilograme pe locuitor într-un an la puţin peste 82 de kilograme, dar încă se menţine peste media europeană de 78 kg/locuitor/an.
Producţia anuală de pâine în România este 1,5 milioane de tone.
Piaţa românească de morărit şi panificaţie a crescut la 3 miliarde de euro, fiind pe primul loc în industria alimentară.