No menu items!
17.7 C
Baia Mare
duminică, mai 4, 2025

Măsurători și analize în monitorizarea si prevenirea proceselor periculoase pentru populație în cadrul unui proiect transfrontalier ce vizează și municipiul Sighetu Marmației

Alte Știri

spot_img

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca implementează în această perioadă un proiect privind “Extinderea sistemului spațial de urgență pentru monitorizarea operațională a geo-proceselor periculoase naturale și create de om în regiunea transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina”, proiect ce vine în întâmpinarea nevoilor privind monitorizarea și prevenirea dezastrelor naturale în zona transfrontalieră.

Poziția și așteptările administrației publice locale a municipiului Sighetu Marmației cu privire la obiectivele și rezultatele proiectului au fost expuse astăzi în cadrul unui workshop internaţional la care, din partea primăriei au participat: domnul primar Vasile Moldovan, doamna viceprimar Daniela Oniţa Ivaşcu, domnul Edmund Futo arhitectul şef al oraşului, dar şi responsabilul departamentului de protecţie civilă din cadrul primăriei Sighet, Sorin Grigor.

Municipiul Sighetu Marmației ocupă o poziție importantă la frontiera româno-ucraineană, favorabilă cooperării transfrontaliere în cadrul tuturor obiectivelor tematice ale programelor existente, atât ENI HU-SK-RO-UA, cât și ENI RO-UA. 

„Cercetările realizate prin intermediul proiectului GEOSES, care includ măsurători și modelarea proceselor periculoase pentru populație, atât cele de factură naturală, cât și cele de factură antropică, sunt binevenite pentru administrația publică locală, deoarece se vor concretiza în documentații foarte utile și necesare pentru politicile de dezvoltare ale orașului. Aceste studii vor putea fi incluse fără îndoială atât în strategia de dezvoltare urbană, cât și în viitorul plan urbanistic general. În urma finalizării proiectului consider că ne va fi foarte utilă harta riscului la alunecările de teren, acesta fiind de altfel un studiu de fundamentare care se include de obicei în planurile urbanistice generale.

De asemenea așteptăm cu interes finalizarea măsurătorilor și analizelor din cele 5 locații cu alunecări de teren monitorizate pe teritoriul orașului și concluziile experților. Ne bucură faptul că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca efectuează o analiză a fenomenelor de risc din orașul nostru și sperăm în viitoare colaborări.”, a declarat primarul Vasile Moldovan în cadrul intervenției sale.

https://www.primaria-sighet.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri